Blodigt allvar!

Den 28 maj varje år infaller den internationella mensdagen – en viktig dag som finns till för att lyfta mensfrågor runt om i världen. Unite 2 Learn uppmärksammar årligen denna dag och uppmanar alla, både kvinnor och män att prata mer om mens för att bryta tabun och de stigmat som råder kring mens.

Trots att nästan hälften av jordens befolkning menstruerar och att det är en naturlig del av livet utgör de stigmat som finns kring mens en stor bromskloss för flickors framtid och utveckling. Förutom stigmat är avsaknaden av kunskap lika stor, okunskapen leder till att mens blir ett konversionellt ämne att prata om, både hemma och i skolan. Bristen på kunskap leder till att stigmatisergen består, för att minska stigmat måste det börja bli socialt accepterat att prata om mens, både i skolan samt i hemmet. Dessa två faktorer i kombination med en utbredd fattigdom i Tanzania gör att den månatliga mensen riskerar att utgöra en hälsofara för flickor i utsatta områden. Bristen på hyieniska toaletter med tvål och rinnande vatten samt helt eller delvis avsaknandet av sanitära produkter resulterar i att andra tvetydliga metoder tas till. Vanliga alternativ till traditionella mensskydd blir istället smutsiga trasor, aska, tidningspapper eller kobajs blandat med gräs, vilket utgör en väldigt stor risk för långvariga infektioner som i sin tur kan leda till sterilitet.

Ett utav Unite 2 Learns största fokusområde, är att minska stigmat kring mens och det tror vi görs bäst genom att utbilda både flickor och pojkar i menshälsa. Genom utbildningen får också flickorna tillgång till varsitt återanvändningsbart menskit. Ett menskit innehåller tygbindor, trosor, handduk, tvål, en liten påse att förvara förbrukade mensskydd i och en kalender där flickorna kan hålla koll på sin menscykel. Kittet kommer i en större tygpåse som också kan användas som en skolväska. Utbildningen och de specialanpassade menskitten har redan resulterat i att fler flickor regelbundet går till skolan, även under sin mens. Med sådana här direkta resultat är det av största vikt att vi fortsätter arbetet och ständigt verkar för att normalisera mens, och därmed säkerställa flickors rätt till god hälsa och utveckling.

På bilden ser vi Cate på partnerorganisation OKIA som visar upp ett menskit.

Ett utav Unite 2 Learns alla menskit som har delats ut tack vare er givare!

Var med och bidra till en menskligare värld! För 120 kronor får en flicka i grundskolan ett återanvändningsbart menskit. Swisha ditt bidrag till 9005802 och märk din betalning med ”Mens”.

Tack för ert engagemang! ❣️

 

Sara Andersson