Unite 2 Learn bygger för framtiden!

Att skolgång skall vara gratis och tillgängligt för alla är för många en självklarhet och en mänsklig rättighet som är inskriven i barnkonventionen från FN. Trots detta står en häpnadsväckande stor andel av alla barn i världen utanför skolsystemet och den största andelen är tyvärr de allra minsta (6-11 år). Två stora faktorer till att barn står utanför skolsystemet är fattigdom och resursbrist. Höga skolavgifter gör att familjer som lever i fattigdom inte har råd att låta sina barn gå till skolan. Finns det lite pengar över får oftast ett utav barnen gå i skolan, medan de resterande yngre barnen tyvärr inte får samma möjlighet. Fattigdomen präglar även skolorna i sig då det resulterar i en resursbrist, främst sett till otillräckliga och bristfälliga lokaler samt brist på undervisningsmaterial.

Världen blir på många vis bättre och bättre och lyckligtvis inser beslutsfattare världen över vikten av undervisning och utbildning. Har ni följt oss ett tag har ni säkert läst att vi tidigare informerat att Tanzanias president John Magufuli har slopat skolavgiften, vilket är ett fantastiskt och stort steg i rätt riktning, men dock finns det mycket kvar att göra. Många skolor likt vår partnerskola, Songambele Primary School, led redan innan reformen av stor resursbrist, vilket inte blev till det bättre när elevkullarna ökade lavinartat från den ena dagen till den andra. För många elever på Songambele har utomhusundervisning nu blivit en del av vardagen vilket är ohållbart i vissa perioder då vädret kan vara för extremt.

I början av september åkte Unite 2 Learn ner till Songambele Primary School i Arusha, för att sätta igång bygget av en helt ny och fristående skolbyggnad. Våra lokala hantverkare ”fundi” har gjort ett otroligt arbete på kort tid och från en stadig grund har nu en skolbyggnad vuxit fram.

Vi är otroligt glada och stolta över att vi har kunnat genomföra bygget, och det tack vare ert engagemang! Men för att den nya skolbyggnaden skall kunna fungera optimalt behöver vi ert engagemang igen, för vad är en skolbyggnad utan skolbänkar? Inte ett fungerande klassrum i alla fall. I januari åker representanter från kontoret ned för etapp två i bygget av skolbyggnaden, nämligen inredningen. Önskemål från både skolledning och eleverna själva är främst fler skolbänkar men också böcker. Inför kommande julhandel vill vi därför tipsa om en skolbänk till den som har ”allt”, givetvis inte för personen att behålla själv utan som en gåva att ge vidare, lägger ni till 30 kronor extra så får ni med ett fint tryckt gåvobevis.

En hel skolbänk kostar 320 SEK, ni kan självklart även välja att skänka ett bidrag till en skolbänk. Läs mer här! Vill ni skänka en valfri summa till något helt annat som kan tänkas vara bra i ett klassrum, exempelvis till en griffeltavla tar vi tacksamt emot både tips och bidrag. Swisha då ert bidrag till 123 900 58 02 och märk betalningen med ”Skolbyggnad”.

Grunden till vår skolbyggnad är byggd på en stadig och stabil grund, liknande måste vi tänka när vi bygger barns förutsättningar till en bättre framtid. Utbildning är bevisat en väg ut ur fattigdom och resulterar på långsikt i så mycket mer än vi tror!

Vi tackar åter igen för ert engagemang och önskar en härlig helg!

Psst! Se till att följa oss på Instagram och Facebook.

 .