Cate fortsätter att utbilda unga flickor om mens

Förra helgen fick ytterligare 104 flickor och pojkar utbildning om mens under en heldags workshop. Totalt har hittills 1100 flickor, 761 pojkar, 1000 föräldrar och 4 lärare nåtts av mensprojektet. Under workshopen fick eleverna inledningsvis, via en enkät, sätta förväntningar på dagens utbildning, skriva ned vad de önskade lära sig samt svara på några frågor rörande myter och vanliga missuppfattningar om mens. Många ville veta mer om vad som sker i kroppen under menstruation och hur man på ett bra sätt kan tillverka sina egna mensskydd. Under dagen fick tjejerna därför kika på olika typer av mensskydd och lära sig sy egna återanvändningsbara bindor. Övriga viktiga ämnen som berördes under dagen var myter om menstruation då frisvaren från enkäten var oroväckande. Nedan listas några utav svaren från deltagarna; 

– ”Under mens bör man undvika att dricka mycket vatten.”

– ”Man får inte röra fruktträd och buskar under sin mens.”

“Flickor som menstruerar får inte skörda fält eller grönsaker.”

– “Menstruation är överlag en stor börda.”

– “Mensblodet är orent och vi förlorar flera liter blod varje månad.”

– “Vi är förbjudna att äta viss mat under mens.”

Ett viktigt steg i arbetet mot stigmatiseringen, och en del av Cates utbildning, är att utbilda i vad mens är och hur menscykeln fungerar, hur de kvinnliga reproduktiva organen fungerar, samt hur man hanterar sin mens och sin hygien på bästa sätt. Tjejerna fick i slutet av dagen ett start-kit innehållandes återanvändningsbara bindor, trosor, tvål, menskalender och en gympapåse att förvara sakerna i. Utbildningen togs emot väl av eleverna som var väldigt aktiva och nyfikna under hela dagens utbildning. 

Cate visar hur olika mensskydd fungerar och deras uppsugningsförmåga.

Tjejerna får lära sig om de olika delarna och funktionerna i livmodern.

Cate lär ut vikten av integritet, att alla äger rätten till sin egen kropp!

Vill du vara med och bidra till en bättre menshälsa för flickor i Tanzania? Swisha 120 kr till 900 5802 så bidrar du med ett menskit till en flicka.

Stort tack för ditt engagemang!

Sara Andersson