Ytterligare 1543 elever har fått utbildning om mens och hälsa!

Idag firar vi Givingtuesday, en dag då givande står i fokus. Det vill vi på Unite 2 Learn uppmärksamma genom att tacka alla er som engagerar er i vårt arbete. Tack vare ert stöd har ytterligare 1543 elever på våra tre partnerskolor i Arusha, Tanzania, fått utbildning om menstruation och hälsa under läsåret. Tjejerna har också fått tillgång till mensskydd, vilket innebär att de kan gå till skolan alla månadens dagar. Många tjejer missar skolan när de har mens då deras familjer inte har råd att köpa mensskydd till dem samt då det inte finns drägliga toaletter på skolområdet där de kan byta mensskydd.

Unite 2 Learn utbildar både flickor och pojkar om menstruation då alla behöver inkluderas för att minska det stigma som finns kring mens i Tanzania. Barnen får även utbildning i hygien och hälsa samt vad som händer i kroppen under puberteten. Här tar eleverna vanligtvis tillfället i akt att ställa många frågor! Under läsåret har vi även anordnat workshops med skolbarnens föräldrar samt med lärare för att utbilda om mens, hälsa och vikten av sanitära mensskydd. Genom att nå ut till föräldrarna kan vi bidra till att det blir enklare för barnen att prata om mens hemma med sina föräldrar. Något som många inte har känt sig bekväma med att göra tidigare.

Vi har valt att använda oss av återanvändningsbara mensskydd i tyg i vårt arbete, då det är ett mer hållbart och kostnadseffektivt alternativ till engångsartiklar. Tjejerna får ett kit med bindor och trosor var och får även lära sig hur man kan sy fler bindor vid behov.

Vill ni swisha en gåva kan ni göra det till 9005802 eller skanna QR-koden nedan i er Swish-app. Stort tack för ert stöd och engagemang för barns rättigheter!

Sara Andersson