Utbildning om menstruation bidrar till jämställdhet

Quinn och Hadija är två av de 840 tjejer som fått utbildning om menstruation i Unite 2 Learns projekt. Totalt sett har 840 tjejer, 754 killar, lärare, personal på lokala myndigheter samt föräldrar till eleverna fått utbildning. För att säkerställa värdet av projektet har eleverna varit med och utvärderat projektet tillsammans med Unite 2 Learn. Här är några av elevernas tankar:

Quinn är 14 år gammal och är en av projektdeltagarna. Hon tycker projektet har varit bra då både flickor och pojkar har fått utbildning om menstruation. ”Det är viktigt att även pojkarna förstår vad mens är och att det är något normalt. Då kan de hjälpa oss tjejer när vi har mens istället för att reta oss som de gjorde tidigare. Både tjejer och killar har även lärt sig om puberteten och vi vet nu att de förändringar som händer i kroppen i tonåren är helt normala. Alla tjejerna i projektet fick också återanvändningsbara mensskydd i tyg, vilket gör att vi inte behöver missa skolan när vi har mens längre. Nu kan jag alltid gå i skolan, precis som pojkarna har kunnat hela tiden! Jag vill att flickor och pojkar ska vara jämställda både i skolan och hemma och tillgången till mensskydd bidrar till det.”

Hadija är 13 år gammal och var också med i projektet. ”Jag fick min första mens under projektet och på grund av de återanvändningsbara mensskydden som jag fick i projektet, kunde jag gå i skolan som vanligt. Jag tycker tygbindorna är enkla att använda och lätta att tvätta. De är även kostnadseffektiva då jag kan återanvända dem och vid behov kan jag sy fler bindor. Det fick jag lära mig i projektet.” Hadija berättar att många tjejer är oroliga inför sin första mens då de inte vågar berätta det för sina föräldrar. I projektet fick de däremot lära sig att mens är något normalt och inget man ska skämmas för. Nu pratar hon både med sin mamma och pappa om mens och det känns inte jobbigt längre. Hennes föräldrar har även varit med i en workshop om mens anordnad av Unite 2 Learn.

Både Quinn och Hadija hoppas att fler elever ska få utbildning om mens och få tillgång till tygbindor så de också kan gå i skolan alla månadens dagar. Vill du också vara med och bidra till att utbilda fler barn om mens och samtidigt öka jämställdheten i samhället? Swisha en gåva till 900 58 02 och ange mens i meddelandefältet. Stort tack för ditt bidrag!

Sara Andersson