Tillsammans minskar vi stigmat kring mens!

På grund av den rådande pandemin beslutade vi att skjuta mensprojektet, finansierat av Forum Civ, på framtiden. Vi på Unite 2 Learn har under en tid försökt att hitta en lösning för att kunna genomföra projektet under året, om än med en viss förskjutning, och kan nu med glädje meddela att projektet kommer att starta inom kort!

Vårt senaste mensprojekt, också finansierat av Forum Syd, gav direkta resultat genom förhållandevis små medel. Genom att vi utbildade flickor, pojkar och deras familjer om menshälsa samtidigt som vi försåg samtliga flickor i projektet med varsitt menskit, vittnade personal på skolan om en högre närvaro för flickor, månadens alla dagar. Eftersom tillgången till mensskydd både ökade och var mer hygieniska, samtidigt som stöttning, antingen hemifrån eller i skolan fanns, kände sig allt fler flickor säkra på att gå till skolan, även under sin mens. Klickar du dig vidare här kan du läsa mer om hur tillgången på mensskydd ökar just närvaron.

Även under det nya projektets gång kommer vi ha en tät dialog med vår partnerorganisation OKIA Tanzania. Cate från organisationen kommer regelbundet undervisa flickorna i menshälsa och vara tillgänglig för att besvara frågor flickorna inte är bekväma med att ställa hemma. Flickorna instrueras även i hur de ska använda mensskydden och hur de själva kan tillverka fler mensskydd vid behov.

Vi vill såklart att ni skall ha möjlighet att vara en del av arbetet för att minska stigmatiseringen och underlätta för flickors skolgång årets alla dagar. Ni bidrar enklast genom att köpa ett menskit. Kittet inkluderar flera återanvändningsbara bindor, trosor, en påse att lägga en använd binda i, en handduk, en karta över menscykeln samt en tvål. Allt kommer i en fin tygpåse som går att använda som skolväska under hela läsåret. Ni hittar kittet och mer information här. Det går också bra att Swisha in er gåva, Swisha 120 kr till 900 58 02 och märk betalningen med ”Menskit”.

Håll utkik i våra sociala kanaler, vi hoppas kunna uppdatera om projektet inom kort!

Vi tackar för ert stöd och engagemang!